در دنیای دیجیتالی امروز، هاردها از ارزشمندترین سرمایههای انسانی هستند. حتما شما هم میتوانید حدس بزنید که علت اهمیت زیاد هارد اینترنال چیست. این هاردها، اطلاعات مختلف را در خود نگه میدارند و از آنجا که اطلاعات، نقش پررنگی در زندگی انسانها دارند، حفاظتشان یکی از مهمترین دغدغههای انسانهاست. هارد اینترنال، حافظهای است که همیشه روی سیستم شما قرار دارد و هرچیز حیاتی که در سیستمتان دارید را برای شما نگهداری میکند. انواع مختلفی از این هاردها، با ظرفیتها و سرعتهای مختلف در بازار موجود است و شما باید براساس نیازی که دارید، بهترین گزینه را برای خودتان انتخاب کنید.
هارد اینترنال، حافظهای است که در داخل کامپیوترها و لپتاپها تعبیه شده و ذخیرهی تمامی اطلاعات روی این وسیلهی کوچک انجام میشود. هارد اینترنال از زمان آغاز بهکار کامپیوتر، فعالیتش با نصب سیستم عامل روی آن شروع میشود و تا لحظهی آخر هم در کنار سایر قطعات داخلی، کار میکند. در یک سیستم خانگی شما میتوانید چند هارد اینترنال به مادربرد متصل کنید؛ در حالیکه در یک لپتاپ فقط جا برای جاسازی یک هارد اینترنال دارید، مگر اینکه قید dvd-writer لپتاپ را بزنید و بهجای آن هارد داخلی نصب کنید.
هاردهای اینترنال از جنبهی تکنولوژی ذخیرهسازی و انتقال به دو دستهی درایوهای سخت HDD و درایوهای حالت جامد SSD تقسیم میشوند. انواع هاردهای PATA, SATA و SCSI از نوع HDD هستند. در HDD از دیسک مغناطیسی برای ذخیرهی دادهها استفاده میشود که اینکار را یک هد خواندن/نوشتن روی دیسک انجام میدهد؛ ولی در SSD، دادهها بهجای دیسک، روی تراشههای حافظهی فلش ذخیره میشوند؛ اما ببینیم تفاوتهای این دو نوع هارد اینترنال چیست ؟
- قیمت: حافظههای SSD بهخاطر فناوریهایی که استفاده میکنند، بیشاز دوبرابر گرانتر از HDD هستند.
- ظرفیت: درحالحاضر شما بهندرت میتوانید یک حافظهی SSD با ظرفیت بیشتر از ۴ ترابایت در بازار پیدا کنید، ولی ظرفیتهای مختلفی از هاردهای HDD وجود دارد.
- سرعت: مهمترین امتیاز حافظههای SSD، سرعت آنهاست که تا چندین برابر هاردهای HDD میرسد.
- دوام: حافظههای SSD نسبت به هاردهای HDD، در برابر ضربه مقاومترند. علت این مسئله نبود هیچ عامل حرکتی مثل هد و دیسک در این هاردهاست.
- شکل هارد: وقتی هارد HDD بخرید یک جعبهی کوچک ۲٫۵ یا ۳٫۵ اینچی تحویل میگیرید؛ ولی در حافظههای SSD غیر از این مدل، نوع M.2 هم وجود دارد که تقریبا شبیه رم کامپیوتر است.
تفاوت هارد اینترنال و اکسترنال
هارد دیسک ( Hard Disk Drive ) فضای ذخیره سازی داده ها و اطلاعات به صورت دائمی می باشد. این حافظه بزرگترین حافظه ی جانبی مورد استفاده روی کامپیوتر است.
هارد دیسک ها در دو نوع تولید می شوند :
- Internal (داخلی)
- External (خارجی)
هارد HDD مخفف عبارت Hard Disk Drive به معنای دیسک درایو سخت است. به این هارد ها ، هارد مکانیکی نیز گفته می شود چرا که دارای قطعه ی مکانیکی متحرک برای خواندن و نوشتن اطلاعات می باشد.
هارد اینترنال (Internal HDD)
اولین تفاوتی که می توان بین هارد های اینترنال و اکسترنال قائل شد ، محل قرار گیری آن ها می باشد. هارد های اینترنال در داخل دستگاه لپ تاپ یا کامپیوتر قرار می گیرند. عمدتا همه ی داده ها و اطلاعات به خصوص سیستم عامل ، برنامه ها و … روی هارد دیسک قرار می گیرند. وظیفه ی اصلی هارد دیسک داخلی حفط و نگه داری دائمی اطلاعات و داده ها می باشد. داده هایی که برای ذخیره سازی به هارد فرستاده می شوند تا زمانی که پاک نشوند در درون هارد دیسک و روی سکتور ها باقی می مانند .
البته شرایط محیطی نیز ممکن است موجب از بین رفتن داده های ذخیره شده روی هارد دیسک شوند.
هارد های اینترنال را می توان به سیستم های کامپیوتری متعدد وصل نمود اما این نکته را نیز باید در نظر بگیریم که این قطعه ها برای جابجایی مداوم تولید نشده اند و این اصلی ترین فرق بین هارد داخلی و خارجی می باشد. باز و بسته کردن هارد دیسک اینترنال در داخل کیس ، هم به زمان زیادی نیاز دارد و هم چنین ممکن است مشکلاتی نیز در پی داشته باشد.
هارد اکسترنال (External HDD)
هارد های اکسترنال بر عکس هارد های اینترنال در خارج از دستگاه قرار گرفته و به وسیله ی یک کابل رابط ارتباط بین دستگاه و هارد برقرار می شود و به پورتی نظیر پورت USB و یا اترنت وصل می گردد.
این نوع هارد ها دارای قابلیت جابجایی می باشند یعنی کاربر می تواند پس از انتقال داده ها و اطلاعات به هارد اکسترنال ، آن را به جایی که می خواهد ببرد. لازم به ذکر است که در هنگام جابجایی این هارد ها باید بسیار مراقب بود تا ضربه ای به آن ها وارد نشود.
هارد های اکسترنال یا خارجی معمولا در دو نوع تولید می شوند :
- پاسپورتی (کوچک)
- رومیزی (دارای اندازه ی بزرگتر نسبت به هارد پاسپورتی)
تفاوت در اندازه ی هارد پاسپورتی و رومیزی به علت حافظه ی آن ها می باشد. میزان حافظه ی نگه داری در هارد رومیزی گاهی به 2TB می رسد. هارد خارجی رومیزی برای کاربرانی که نمی خواهند هارد خود را جابجا نمایند یک پیشنهاد بسیار عالی و کارآمد می باشد. در واقع با بهره گیری از این نوع هارد یک هارد عالی و مطمعن تر برای خود انتخاب کرده اند.
سرعت انتقال داده در دو نوع هارد دیسک اینترنال و اکسترنال
یکی دیگر از تفاوت های هارد داخلی و خارجی سرعت آن ها در انتقال داده می باشد. باید بگوییم این تصور این که چون هارد اکسترنال خارج از کیس قرار می گیرد دارای سرعت بیشتری است ، تصور کاملا اشتباهی است. عملکرد دو نوع هارد با هم یکسان است اما چون در هارد اینترنال از کابل SATA برای اتصال به کامپیوتر استفاده می شود سرعت انتقال نیز بالاتر است.
تفاوت هارد های اینترنال و اکسترنال به صورت خلاصه :
- هارد های اینترنال قابلیت حمل دارند اما هارد های اینترنال این قابلیت را ندارند.
- قیمت هارد های اکسترنال بیشتر از هارد های اینترنال می باشد
- هارد های اکسترنال کند تر از هارد های اینترنال هستند.
- سایز هارد های اکسترنال نسبت به هارد های Desktop کوچک تر هستند.